مجلهٔ‌وآرکتیر

جهاني بسوی نوشته ها و افسانه های قلم

افسانه طوفان

افسانه طوفان

 

طوفان بزرگ طوفانی است که از سوی خداوند برای نابودی تمدن فرستاده شد. داستان طوفان، در تورات و قرآن به نوح نسبت داده شده‌ است؛ به همین دلیل یهودیان، مسیحیان و مسلمانان از آن با نام طوفان نوح یاد می‌کنند. این داستان، یک داستان رایج در بین ملت‌های گوناگون است (عربها، عبری ها، آشوریان و ... ). نظیر این داستان در اوستا، کتاب‌های هندو، متون قدیم یونانی، و حماسه گیلگمش آمده‌ است. «قهرمان فرهنگی» در بیشتر اسطوره‌های طوفان وجود دارد که «نشان‌ دهنده اشتیاق انسان به زندگی» هستند.

 

نسناس

نسناس

در باور اقوام عرب شبه جزیره و قبایل شهرنشین تمدن عربستان موجودات زیادی وجود دارند که در ذات افسانه ای خود معاند نسل بشرند. اعتقاد به نژادی با عنوان جن که در اسطوره شناسی عرب توصیف مشروح زیادی راجع به آن موجود است و مسئله بد طینت بودن جنیان، بستر مناسبی را برای معرفی موجودات اساطیری متنوع از این قبیل فراهم آورده و یکی از شاخص ترین آنها نسناس است.

نسناس هیولایی دهشتناک و مرگبار است. در توصیف او آمده که او همچون یک انسان با جثه بسیار بزرگ است اما از هر عضو انسانی که جفت باشد فقط یکی دارد. صورتی نیمه و یک پا و یک دست و بدنی که نصف آن وجود ندارد! نژاد نسناس طبق این اسطوره از همخوابگی انسان با جنی به نام الشق (Al-Shīgh) زاده میشود.

نسناس میتواند فقط با دست زدن به بدن انسان او را در دم بکشد. به این صورت که در اثر این تماس گوشت از روی استخوان انسان میریزد! واضحا به نظر میرسد که شخصیت نسناس یک توجیه فانتزی اساطیری از بیماری "جزام" باشد که در دنیای باستانی مردم زیادی را درگیر خود میکرده. چرا که تمام توصیفات مربوط به نسناس و قدرتش ویژگیهای جزام را در ذهن تداعی می نماید.

 

انسان غارنشین

انسان غارنشین

 

بعد از تبدل میمون به انسان اولین قدم قطعى که برداشته شده استفاده تدریجى اجداد قدیمى از غذاى گوشتى است. اگر اجداد قدیمى ما خوراک گوشتى نمى‌خوردند نمى‌توانستند داراى ساختمان جسمى امروزى گردند. ترکیبات شیمیائى غذاى گوشتى در تمام اعضاء اجداد ما تأثیر مثبت گذاشت، رفته‌رفته در جهاز هاضمه و در تمام اعضاء داخلى آنها تغییراتى به‌وجود آورد، مخصوصاً مواد موجود در غذاى گوشتى به تکامل مغز کمک مؤثرى نمود لفظ غارنشینى براى نئاندرتال‌ها، و بعد از آن کرومانیون، بدان معنى نیست که این انسان‌ها صرفاً در غار زندگى مى‌کردند بلکه بدان سبب بوده که نخستین آثار آنها در غارها کشف و مورد مطالعه قرار گرفته‌اند. این انسان‌ها در بیشتر نقاط اروپا، آسیا و آفریقا پراکنده بوده‌اند و بخشى از دوران زندگى خود را در کنار رودخانه‌ها مى‌گذراندند ،حدود ۲۰ هزار سال پیش زندگى غارنشینى پایان یافته و انسان به مرحلهٔ چادرنشینى وارد شده است که با پایان یافتن دورهٔ سرما و گرم شدن تدریجى هوا همراه بوده است. دوره‌هاى جنگل‌نشینى و غارنشینى....

 

ابلیس

ابلیس

ابلیس شخصیتی در قرآن است که در کتاب مذکور یازده مرتبه از او یاد شده‌است. عمده حضور او در قرآن مربوط به داستان آدم است که خدا به فرشتگان دستور می‌دهد در برابرش سجده کنند اما ابلیس نمی‌پذیرد؛ نتیجتاً از بهشت رانده می‌شود.

در کتاب تاریخ طبری در روایاتی از ابن‌عباس نقل شده: ابلیس از فرشتگان بود و نامش عزازیل بود و در زمین ساکن بود. فرشتگان ساکن در زمین جن نام داشتند. ابلیس به عبادت همی کوشید و در دانش از همه پیش بود و به همین سبب مغرور شد و در برابر فرمان خدا عصیان نمود.